Latimérie – kánoe podivná

Latimérie je sólo kánoe postavená metodou stitch&glue. Kromě pořízení ekonomicky příznivé singlovky bylo cílem stavby také získání zkušeností s technologickým postupem, zejména laminováním, na relativně malé a jednoduché lodi.

Loďka je postavena podle plánů „Hiawatha 12“, má 3,6 metrů na délku, šířku 70 cm a výšku ve středu 28 cm. Placená dokumentace za moc nestojí, kótování je „netechnické“, občas chybí, metrická a palcová verze se rozchází a sedačky autoři nakreslili pouze po dvou pro verze 14′ a 16′.

Místo „marine“ překližky jsem použil běžný březový multiplex, 4,5 na boky a 6 na dno. K lepení a tmelení byl použitý epoxid Havel LH 145, tužidlo zpočátku H 145, ale kvůli vytvrzování při běžné teplotě jsem přešel na H 10. Spoje jsou přetažené páskou, exponovaná vnější místa mají dále jednu až dvě vrstvy 350g tkaniny, celý vnějšek i vnitřek jsou pak přetažené keprem 200g. Základní barva je epoxidová, svrchní nátěr je kvůli UV stabilitě provedený dvousložkovým polyuretanem. Masivní dřevěné prvky jsou z jasanu.

Stavba se oproti předpokladům několikanásobně protáhla, nicméně koncem července 2019 proběhl slavnostní test na štěrkovišti a v srpnu loďka absolvovala řeku Moravu z Bzence do Rohatce. Kánoe je vratká, ale zábavná a díky vzduchovým komorám je nepotopitelná s velkou rezervou. Určitou nevýhodou je značná váha (ke 30kg), příště bych šetřil s laminováním, na mírnou vodu není třeba přidávat vrstvy skla a případné použití na svižnější řece je zase limitované malou stabilitou a nízkými boky.